TOP termékek
Termékajánló
Partnereink
Látogató számláló
0
1
9
1
2
8
2

Cikkeink

2023.08.07 13:32
Biztos, hogy mindig újat kell venni?

Jó hírünk van! Vannak dolgok, melyek megjavíthatóak!

 

Nem árulunk el titkot, mikor azt mondjuk, hogy a manapság kapható háztartási kis- és nagygépek döntő része úgy készül, hogy meghibásodás esetén ne érje meg javíttatni, hanem inkább újat vásárolni.

Ez nemcsak a pénztárcánkat nem kíméli, hanem a környezetünket is rendkívül megterheli.

 

Az elhasználódott háztartási gépek – mint például a hűtő vagy a mosógép – veszélyes, illetve veszélyes összetevőket tartalmazó hulladéknak minősülnek. Ezeknek az anyagoknak az alkotórészei – (adott esetben higany, arzén, ólom, kadmium) – amennyiben nem kellő körültekintéssel szabadulunk tőlük – veszélyt jelenthetnek környezetünkre, egészségünkre.

A nem megfelelően kezelt hulladékokat, azok bomlástermékeit a csapadékvíz bemossa a talajba, így az elszennyeződik, majd a szennyező anyagok a csurgalékvízzel bekerülnek a talajvízbe, ahol vízbázisokat, és élővilágokat veszélyeztetnek.

A különféle műanyag származékok, gumitermékek égetése során szén-monoxid és széndioxid, valamint nagy mennyiségű toxikus gáz és korom is képződik. Ezeknek a gázoknak üvegháztartás fokozó hatása ismert.

Az unióban jelenleg kb. évi hatmillió tonna elektromos hulladék képződik, de két éven belül túljuthat az évi 10 millió tonnán. A hulladék mennyisége évente legalább 15–20 %-kal nő.

 

Kis odafigyeléssel, háztartási gépeink időnkénti átvizsgálásával, felújításával növelhetjük élettartamukat, így nemcsak a környezetünkre figyelünk, de rengeteget spórolhatunk. Érdemes kreatív energiáinkat mozgósítani, és nyitott szemmel járni a világban, ha valami elromlik a háztartásban. Tegyük fel ilyenkor magunknak ezt az egyszerű kérdést:

Biztos, hogy ki kell dobni?

Itt van egyből egy klasszikus példa a jó öreg vasaló, amit használat után persze, hogy úgy rakunk el, hogy a vasalóra tekerjük a zsinórt, aztán pár év után meglepődve tapasztaljuk, hogy az kontakthibás lett. Ha a vasaló karbantartására egyébként gondot fordítottunk, és időnként a víztartályt vízkőtelenítettük, és a talp teflon részére is vigyáztunk, nincs okunk rá, hogy kontakthiba miatt a kukában (jó esetben a hulladékudvarban) landoljon.

 

Webáruházunkban vasalózsinórt és a csatlakozót is megkaphatjuk. Így egy új vasaló árának töredékéért használhatjuk tovább ugyanolyan hatékonysággal a régit.

 

Vagy itt vannak a gáztűzhelyek. Ha pl. sütésnél már nem szigetel rendesen a sütőajtó gumi, érdemes gondot fordítani annak cseréjére. Sokszor a tűzhelyek gombjai elhasználódnak, megrepednek, a tisztítástól a számok lekopnak. Erre is talál megoldást nálunk, többféle gáztűzhelyhez talál pótgombot, illetve egyéb pótalkatrészt.

 

FÉG vagy Lampart típusú gázkonvektorok gyakrabban meghibásodó alkatrészei is megtalálhatóak webáruháunkban.

 

Hajdu bojlerhez, és V4 vízmelegítőhöz való alkatrészek is a kínálatunk része, valamint wc és vízszerelési anyagok széles választékával várjuk leendő vásárlóinkat.

 

Ha nem találta meg a megfelelő alkatrészt és készülékei mégis kidobásra kerülnek, fontos, hogy az elektronikai eszközök a megfelelő hulladékfeldolgozóba kerüljenek, ahol szakszerű szétszereléssel és feldolgozással biztosítható az újrafeldolgozható anyag kinyerése, újrafelhasználása.

Webáruház készítés